Welkom op de website van weerpresentator Roland van der Zwaag

Zomerweer wisselvallig – soms een wolkbreuk

//Zomerweer wisselvallig – soms een wolkbreuk

Zomerweer wisselvallig – soms een wolkbreuk

Het zomerweer wilde de afgelopen weken maar niet op gang komen, het was aan de lopende band (te) nat en wisselvallig en bewolkt. Als de zon al tevoorschijn kwam, was dat mondjesmaat en lange, zwoele zomeravonden konden we echt wel op ons buik schrijven. Er viel in in juni veel meer neerslag dan normaal. De temperaturen waren ook niet echt bijzonder en lagen rond normaal voor de tijd van het jaar in juni en de eerste weken van juli.

Schermafdruk 2016-07-25 07.35.10

Sinds de maand juli is begonnen, zijn de temperaturen ook niet meteen als een speer omhoog gegaan, maar we hebben de laatste 14 dagen al wel wat vaker zomerse temperaturen (25 graden of meer) gehaald en zelfs 1 keer een tropische dag. Een hittegolf kunnen we denk ik wel op ons buik schrijven voor de maand juli in ieder geval en wellicht komt die er ook in augustus niet.

De wisselvalligheid die we al hadden is in feite gewoon niet opgehouden. Natuurlijk hebben we wel af en toe 2 droge, zonnige dagen kunnen noteren, maar de grote lijn is toch dat we als een treintje | de ene na de andere storing vanuit de Britse eilanden, over ons land zagen komen. En zo´n korte droge periode, was dan in feite  ook niet veel meer dan een welkome pauze.

Soms moet je van de nood een deugd maken, zoals afgelopen week tijdens de wolkbreuken.

Op de foto hierboven van afgelopen vrijdag 22-juli zien we enkele kinderen die dat ook automatisch doen en in het regenwater op straat spelen.

Afgelopen zaterdag zagen we in Drenthe ook enkele langzaam trekkende buien, die soms flink wat regen achterlieten en gepaard gingen met een klap onweer. Er waren echter veel plaatsen in Groningen en Friesland waar het gewoon droog en zomers bleef. En zoiets is eigenlijk typisch voor windstille situaties of situaties met een zwakke circulatie.

De komende tijd zal het zomerweer wisselvallig blijven en dat wil zeggen dat we niet vreemd moeten opkijken van lokale wolkbreuken. Dat deze week eerst nog wel wat meevallen, dankzij een hogedrukgebied met het centrum dichtbij de Azoren. De stroming is en blijft echter zonaal (westelijk) waardoor ons land niet beschermd (of afgeschermd) is tegen neerslag, storingen en fronten. We zien op de weerkaarten die voorgeschoteld worden, dat het vanaf woensdag wisselvalliger wordt. De stroming wordt even noordwestelijk en er passeert een front, wat woensdag en donderdag voor neerslag gaat zorgen. Op onderstaande weerkaart voor komende vrijdag zien we dat ons weer niet meer bepaald wordt door het Azorenhoog, maar een depressie op de Noordzee!

ico_tkboden_na_108

Desondanks zijn de temperaturen beslist niet onaardig. Het zal wel wat minder warm worden, want de zomerse waarden van 25 gr. C. halen we niet meer door de bewolking en neerslag, maar met temperaturen die schommelen rond 22-24 gr.C. is het toch ook best aangenaam. In de tabel hieronder kunnen we dat goed zien. En let ook even op wat de temperaturen in augustus van plan lijken.

Meerdaagse 2016-07-25 08.27.14

Niet alleen zien we dat de temperaturen wat lager liggen tot en met komend weekend, we zien de neerslag in de tabel eronder staan. Die geeft zoals ik reeds zei aan dat het ook begin augustus nog wisselvallig blijft. Wel  zien we dat de hoeveelheid neerslag die berekend wordt in de eerste week van de komende maand, wat lagere waarden geeft, naarmate de tijd vordert. De verwachte stijging van de temperaturen op die termijn is in ieder geval hoopvol en zomers. Kortom – het blijft zomers, maar ook wisselvallig.

By | 2016-10-25T09:54:39+02:00 25-07-2016|Reacties uitgeschakeld voor Zomerweer wisselvallig – soms een wolkbreuk
X