Nadat de maand maart nog te koud verliep en de meeste bomen nog niet vol in het blad zitten, kunnen we deze week terrasjesweer tegemoet zien!

Daar waar de maand maart te koud verliep, pakt april het heel anders aan. Eerder deze maand kregen we al de eerste dag met temperaturen boven de 20 graden en later in de komende week zal het kwik de zomerse waarde van 25 graden gaan bereiken. Dat de temperaturen nu best met grote stappen vooruitgang boeken, blijkt wel uit het feit dat de natuur nog wat achterloopt t.o.v. warmere jaren. De meeste knoppen in de bomen moeten nog uitkomen, zodat de bomen in blad komen te zitten. Maar dat zal met de temperatuurverwachting van deze week snel gaan.

Op dit moment is de luchtdruk in de Benelux circa 1013 hPa. Deze is stijgend en zal de komende dagen verder opbouwen en boven de 1030 hPa worden, met een kern boven Duitsland. De jetstream (hier links afgebeeld voor donderdag 19-april) wordt daardoor naar het noorden afgebogen en trekt over Scandinavië. Fronten en depressies hebben de neiging om deze jet min of meer te volgen. Sowieso ‘voelt’ een depressie zich niet thuis onder de subsidentie die optreedt bij een hogedrukgebied. Of anders gezegd; dan lost deze op.

Nadat we eerder deze week al eens boven de 20 graden kwamen, voor het eerst dit jaar. Gaat het nu snel met de temperaturen. De warmere lucht uit Z-Duitsland en Frankrijk komt onze kant op. Dinsdag wordt het op veel plaatsen in Nederland meer dan 20 graden. Maar elke dag wordt er steeds warmere lucht geadvecteerd en daarmee schommelen de temperaturen woensdag al op 23-24 graden en donderdag wordt zoals het zich nu laat aanzien, de warmste dag van de week. We krijgen dan de zomerse temperaturen van 25 graden op de thermometers!

Hoe warm het nu is, blijkt goed als we dit naast de records voor deze periode leggen. Donderdag wordt de warmste dag en de dagrecords voor deze dag zullen wellicht voor diverse plaatsen gaan sneuvelen! Deze liggen namelijk enkele tienden boven de 24 graden (oa. De Bilt en Eelde).

Het weer past zich verder trouwens prima aan bij wat men graag ziet bij een hogedrukgebied: de bewolking als die er al is, lost eigenlijk vrijwel geheel op. Het wordt daardoor stralend weer met flinke zonnige perioden en hooguit ‘s middags een enkele stapelwolk.

En in de avonduren kunnen we lekker lang buiten zitten en genieten van de warmte en zon. Het kwik zal als het ‘s middags (bijna) zomers is geworden, om 20 uur nog wel rond of boven de 20 graden liggen.

Hoe lang duurt deze zomerse periode? Dat kunt u in één oogopslag zien in de tabel hiernaast. Na donderdag lopen de temperaturen snel terug. Vrijdag kan het nog wel 23 graden worden, maar zaterdag halen we dat hoogstwaarschijnlijk niet meer.

Conclusie: geniet van het zomerweer zodra (en zolang) het kan en neem het ervan, bijv. op een terrasje.