Mei start koud en nat, daarna een week lang droog en warm lenteweer!

Na een natte aprilmaand (met de hoogste opgevangen hoeveelheden in Roodeschool 93 mm en 97,3 mm regen in Lauwersoog) en ook een warme grasmaand (met de hoogste temperatuurafwijking t.o.v. de langjarige reeks in Eelde met een gemiddelde temperatuur van 11,3 graden, plaats 4 als warmste ooit!) leek het tijdens de eerste dag van mei wel herfst: een groot deel van de dag temperaturen onder de 10°C, windkracht 6-8 bft en uren lang regenachtig weer. Gelukkig brak in de loop van de middag de zon goed door en werd het droog.

En de komende dagen is het zomaar weer aangenaam lenteweer want de luchtdruk stijgt en de komende 7-10 dagen blijft de luchtdruk ten noorden van ons land hoog.

Weerkaart voor volgende week woensdag (9 mei 2018) met daarop de luchtdruk aan de grond

De wind draait naar het (noord)oostelijke richtingen en de aanvoer van droge landlucht komt op gang. Het hogedrukgebied boven Noord-Duitsland en Denemarken onderdrukt steeds meer de vorming van wolken dus vanaf aankomende vrijdag is het elke dag (vrij) zonnig.

Bevrijdingsdag al 20°C en volgende week richting zomerse dagen!

Volgende week gaat de temperatuurstijging door want de wind ruimt na maandag naar oostelijke richtingen, de lucht vanuit Duitsland wordt onderweg door het stralend zonnige weer verder opgewarmd en zo rond 9 mei zal de maximumtemperatuur de zomerse waarden van 25 °C gaan halen: de eerste zomerse dag in mei!

Zomerse temperaturen midden volgende week

En met die temperaturen is het aangenaam vertoeven op het water om bijvoorbeeld te zeilen, te surfen, of een bak koffie op het terras en vast ook heerlijk om in het water te zwemmen. Ieder geval veel plezier!