Mei sluit zeer warm af met zomerse dagen; wordt het tropisch warm in Noord-Nederland?!

De eerste decade van mei was koud met een gemiddelde temperatuur onder de 10 °C! Daarna klom de temperatuur uit het dal met meerdere warme dagen (maxima boven de 20 °C) en de warmste 17 mei  ooit: op veel plaatsen de eerste zomerse dag met in Hoogeveen 29,9 °C.

De laatste decade van mei 2017 wordt nog warmer afgesloten want een uitloper van het Azorenhoog komt de komende dagen boven onze omgeving te liggen en trekt het aankomende weekend naar het oosten en komt dan te liggen boven Oost-Europa. Dat is gunstig want het systeem zorgt ieder geval voor droge en vrij zonnige voorjaarsdagen, bovendien draait de wind via het noorden naar oostelijke richtingen. En juist dan komt warme en ook vochtige lucht vanuit Midden-Europa ook in Noord-Nederland.

Dat wordt zwemmen, ijsjes eten en zonnebaden!

Temperatuur 1,5 kilometer hoogte. Bron: WXCHARTS

Op Hemelvaartsdag zijn er naast wolken zeker ook zonnige momenten en het blijft droog. Door de zwakke tot matige noordelijke wind is het met 21 °C aangenaam voorjaarsweer. Vrijdag warmt het bij een zwakke wind uit oostelijke richtingen en veel zonneschijn al flink op met op enkele plaatsen al de zomerse waarde van 25 °C.

Het weekend wordt schitterend met stralend zonnig lenteweer. Door de aanvoer van deze warme lucht wordt het zaterdag als zomers warm met overal in Noord-Nederland 28 °C in de middag. Zondag wordt het nog warmer en dan komen de maxima uit rond de 30 °C. Op meerdere plaatsen zal dit de eerste tropische dag in 2017 worden! De zwembaden en het strand zullen vast goed bezocht worden want daar kan iedereen afkoelen.

De zon heeft deze week veel kracht, op vrijdag t/m zondag zelfs zonkrachtschaal 6-7, waardoor een onbeschermde huid binnen 10-15 minuten al rood kleurt en kan verbranden!

In de nacht naar zondag dringt koelere lucht op en dat gaat gepaard met enkele onweersbuien die maandag de warmte verdrijven. Daarna zorgt een nieuw hogedrukgebied voor aanhoudende droogte. De zon is er regelmatig bij, er trekken ook wolkenvelden over en door de noordelijke wind is het tijdelijk wel wat koeler. Daarna draait de wind weer naar het oosten en warmt het weer op naar waarden boven het langjarige gemiddelde.