Zomer 2018 was uniek, maar in het noorden niet overal de warmste in 300 jaar

De zomer van 2018 was er één om in te lijsten. Inmiddels is de herfst begonnen en de meteorologische zomer is sinds afgelopen zaterdag voorbij. Het was op veel plaatsen recordwarm en ook zonnig en zeer droog, maar in het noorden van het land niet overal.

In de Bilt werd een gemiddelde temperatuur van 18,9°C gemeten (de max. en min. temperaturen opgeteld en gemiddeld over alle zomermaanden juni, juli en augustus) terwijl 17°C normaal is. De vorige warmste zomers waren 2003 (18,6°) en 1826 (18,7°). Normaal wordt het in de zomer in het noorden van het land gemiddeld 16 – 16,5°C.
Al vanaf mei hebben afsnoeringen van het Azorenhoog voor zonnig, droog en warm weer gezorgd.

Drenthe laat wel een vergelijkbaar beeld zien als de Bilt. Het station Hoogeveen is met 18,3°C ook warmer dan die van 2003 (18,1°C) alleen van Hoogeveen zijn de gegevens voor 1989 niet beschikbaar. In Eelde werd het 18,06 en dat is vrijwel net zo warm als de eveneens erg warme zomer van 2003 (18,12°). In Leeuwarden komt de zomer van 2018 op de tweede plaats met gemiddeld 17,7°C en was de zomer van 2003 warmer met 17,9°C. In Friesland en Groningen werd het dus niet de warmste zomer in 300 jaar, maar wel op de meeste plaatsen in Drenthe,  zoals Hoogeveen.

Het was een erg droge zomer, waarbij er wekenlang sprake was van een beregeningsverbod, met name in Drenthe. Gemiddeld valt er circa 225 mm in de zomer en dat was deze zomer ongeveer 120-150 mm. We kregen een bovengemiddelde hoeveelheid zon, vooral dankzij de recordzonnige maand juli. Hiernaast is het verloop van het neerslagtekort te zien, waarbij het enige tijd ook droger is geweest als het recordjaar 1976. Alleen dankzij de neerslag die er in augustus is gevallen bewegen we voort richting de zone van 5% droogste jaren.

Hittegolf

Juni was al de derde zeer warme maand en ook droge maand met een normale hoeveelheid zon. In de maand juli werd dit voortgezet met een recorddroog en recordzonnig weertype. De maximumtemperaturen bleven vanaf 26 juni boven de 20 graden grens uitkomen en dat bleef 59 dagen het geval tot en met 23 augustus. We kregen in Drenthe in juli 1 hittegolf – met een lange aanloop vanaf 12 juli boven 25 graden – ze startte vanaf 23 juli en duurde voort tot en met 9 augustus. In Friesland eindigde deze wat eerder door een maximumtemperatuur onder de 25 graden op 5 augustus. Er werden nieuwe dagrecords voor de max. temperatuur gevestigd in alle 3 provincies van diverse stations, in de periode van 25,26 en 27 juli.

Opvallend was de droogte die tot een bijna recorddroge zomer heeft geleid met extreem neerslagtekort. Dit kwam mede ook vanwege het feit dat mei aan de droge kant verliep en door de gortdroge juni en juli maanden. Alleen de neerslag van augustus heeft het neerslaggemiddelde nog net wat op het peil gebracht van circa 150 mm. De buien en de neerslag in augustus waren voor de meeste plaatsen in het noorden rond normaal (75 mm) te noemen.

Opwarming

Volgens onderzoekers van de universiteit van Utrecht, is deze warme en droge zomer oa. het gevolg van het warmer worden van de Noordpool, wat past in de tendens van de opwarming van de aarde ten gevolge van de klimaatverandering. Door het minder worden van de tegenstellingen in temperatuur, nemen de drukverschillen af tussen de noordpool en gematigde breedtegraden. Hierdoor is er grotere kans op uitgestrekte gebieden met een vlakke drukverdeling of relatief hogere luchtdruk, wat in de zomer  leidt tot hogere temperaturen en temperatuursrecords. Bij grotere drukverschillen, komt er regelmatig een storm of wind opzetten, wat tot vermenging en dus lagere temperaturen leidt.