2018 start weergaloos met extremen: van windkracht 10 bft naar vorst en ijs!

De eerste storm in 2018 is en feit! De actieve randstoring Burglind is woensdag 3 januari net ten noorden van de Waddeneilanden langsgetrokken en heeft flink huisgehouden. In de ochtend en aan het begin van de middag stond er meer dan een uur windkracht 10 bft op Texel en Vlieland uit het westen en vooral de windstoten waren verraderlijk met uitschieters van orkaankracht. De hoogste windsnelheden zijn gemeten op Vlieland met 124 km/uur. Landinwaarts lag het 10-minuten gemiddelde op 65 km/uur oftewel windkracht 7 tot 8 bft, de zwaarste windvlagen zijn gemeten aan de west- en zuidkust van Fryslân en in Groningen met ruim 100 km/uur (= 55 tot 58 knopen).

En het heeft ook flink geregend met overal ruim 20 mm regen, de hoogste waarnemingen zijn nu bekend uit Dongjum in Fryslân, en ‘t Zand en Zuidbroek in Groningen want op deze plaatsen is afgerond 27 mm opgevangen.

De regen gaat dit weekend Noor-Nederland verlaten en het droge weer gaat eindelijk overheersen. De lagedrukgebieden zakken geleidelijk af naar lagere breedte en zaterdag snoert zich een bel met koude lucht in de hogere luchtlagen zich af naar Spanje. Daar achter stijgt de luchtdruk en dat geeft plots een heel ander weertype…

Januari 2018: van mild naar kouder winterweer

Zaterdag 6 januari stijgt de luchtdruk ten noorden van Nederland en aan de grond ontwikkelt zich een hogedrukgebied boven de Noordzee. Tegelijkertijd stagneert de zonale stroming in de hogere luchtlagen en buigt de straalstroom (c.q. een smalle zone op ongeveer 10 kilometer hoogte met windsnelheden tussen de 200 en 350 km/uur) af naar het zuiden tot aan Noord-Afrika. Midden van volgende week nestelt dit hoog zich boven Scandinavië met een luchtdruk in haar kern van ruim 1035 mbar (of hectopascal). De wind blijft in de noordoosthoek en is meest matig en eerst zelfs nog vrij krachtig waardoor de temperaturen een dalende trend laten zien.

Noord-Nederland krijgt een week lang kouder en overwegend droog winterweer met soms zonneschijn afgewisseld door perioden met wolken.

Bron: wxcharts.eu

De temperaturen op het 850 hpa-vlak (dat is ongeveer 1,5 kilometer hoogte) dalen later in de week naar -5 °C tot -6 °C, zie de donkerblauwe kleur op het kaartje hiernaast. Overdag schommelt de temperatuur rond het vriespunt en ‘s nachts en in de ochtend is er meest lichte vorst, later in de week komt het wellicht ook tijdelijk tot matige vorst met minima rond -5 °C. Dan gaat zich een ijslaag vormen en is het eindelijk weer eens een beetje winter.