Nog nooit zo warm op 31 maart!!

Het is de afgelopen 111 jaar nog nooit zo warm geweest op de laatste dag in maart. Overal in Noord-Nederland zijn de staande dagrecords op 31 maart gebroken:

Leeuwarden: 20,8 ºC (was 18,1 ºC in 1999) / Nieuw Beerta: 22,3 ºC (was 17,6º C in 1999) en in Eelde: 22,6 ºC (was 18,8 ºC in 1913!!).

De lentemaand is in zijn geheel warm verlopen, de uiteindelijke gemiddelde temperatuur is uitgekomen op 7,6 ºC in Eelde (het langjarige gemiddelde over de afgelopen 30 jaar is 5,2 ºC). Daarmee is het de warmste maart ooit!! 

Maart was ook zonnig; zo zijn er 190 zonuren gemeten op Terschelling en afgerond 170 uren zon in Drenthe. Daardoor zijn er maar liefst 15-16 ADS-dagen geweest (Above normal, Dry and Sunny) oftewel mooi-weer-dagen. Dit zijn dagen die zonnig, droog en vrij warm verlopen.

Wat de neerslag betreft, deze is heel gemiddeld uitgepakt. Alleen in Drenthe is er lokaal wel 90 mm opgevangen en dat is ruim 30 mm regen meer dan gemiddeld in deze lentemaand.

April doet wat hij wil: droog voorjaarsweer!

April start met gematigd lenteweer en overal in Noord-Nederland komt de middagtemperatuur eerst uit rond 14 -15 ºC, dagelijks zijn er perioden met zon afgewisseld met wat wolken en op een enkele bui na blijft het droog. De luchtdruk blijft hoog met de kern boven het Verenigd Koninkrijk waardoor de wind rond 5 april ruimt naar het noordwesten. Dan wordt het gevoelig frisser en zijn er ook meer wolkenvelden.

Voorlopig blijft het droog en dat is goed nieuws voor  de natuur en zeker ook voor de landbouwers onder ons!