Kille dagen zijn verleden tijd: warme en zonnige dagen in mei?

Deze meimaand is nogal fris van start gegaan want de gemiddelde temperatuur ligt op dit moment zelfs onder de 10 °C! Gelukkig zien de weerkaarten er veelbelovend uit en wordt het vanaf aankomende donderdag al zachter weer. Er bevindt zich een complex met lagedrukgebieden boven de Azoren en deze systemen komen later in de week te liggen ten westen van IJsland en het Verenigd Koninkrijk (zie de weerkaart). Dat is gunstig voor de temperatuur want met een zuidwestelijke hoogtestroming en een matige ZO-wind wordt warmere lucht aangevoerd.

De lucht is tot en met het weekend onstabiel van opbouw en dat zorgt op vrijdag voor een flink portie regen en op zaterdag voor enkele stevige buien met kans op een donderklap en lokaal veel regen in korte tijd. De middagtemperaturen zijn rond normaal voor de tijd van het jaar, zaterdagmiddag is het zachter met op veel plaatsen 19 °C.

Wanneer wordt Noord-Nederland dan getrakteerd op zonnige en droge voorjaarsdagen?

Opbouw hogedrukgebied (bron: wxcharts)

Na het weekend bouwt zich een hogedrukgebied op boven Scandinavië en waait de wind uit het zuidoosten. Op maandag zijn er al perioden met zon en is het op de meeste plaatsen droog. Dinsdag zijn er meer wolken en valt er wat lichte regen, daarna volgen enkele warme dagen met maximumtemperaturen ruim boven de 20 °C!!

Kortom: ook al start mei vrij koel, de warmere dagen staan op het programma.