Wie kijkt er al uit naar koffiedrinken op een terras, zwemmen in de open lucht of kunnen boeren op een droog landbouwperceel? Het duurt niet lang meer en het zit al in onze verwachting, warmer en droger voorjaarsweer met flink wat zonneschijn.

Het neerslagtekort na de warme droge zomer van 2019 is eindelijk aangevuld en hoe, de meeste plaatsen in Noord-Nederland hebben de afgelopen 3 wintermaanden ruim 300 mm regen opgevangen. De natste plek is Rolde in Drenthe want daar is maar liefst 408,5 mm opgevangen (het langjarige gemiddelde ligt rond 280 mm).

Drukverdeling verandert drastisch

Hoge luchtdruk boven Oost-Europa

Vanaf half maart zien de weerkaarten er opeens heel anders uit, hogedrukgebieden gaan de dienst uitmaken en de windrichting gaat dan echt bepalend worden.

Op hoogte vormt zich een tijdelijke hoge luchtdruk blokkade in onze omgeving, de luchtdruk aan de grond gaat in onze omgeving evenals in Scandinavië ook flink stijgen waardoor de wind juist uit andere richtingen gaat waaien. Bovendien komt de zogenaamde straalstroom of jetstream, die zorgt voor een glijbaan en motor voor slecht-weer-gebieden, noordelijker te liggen en heeft daardoor minder invloed.

Een hogere luchtdruk ten noorden van ons, betekent bij ons een aflandige wind die gaat waaien uit richtingen tussen oost en zuid. In Frankrijk wordt het volgende week al 20°C, met die windrichting belanden wij ook ruim in de dubbele cijfers zo richting 15°C! Een addertje onder het gras zijn wel de minimumtemperaturen, bij helder weer starten we ‘s ochtends vroeg wel met temperaturen rond het vriespunt.