Hoe laag zijn de minimumtemperaturen uitgekomen?

Karin Broekhuijsen

Na de warme septembermaand is oktober gevoeliger kouder uitgevallen met in de 2e week al op diverse dagen grondvorst. Nu is de eerste vorstdag een feit want de minimumtemperatuur is op het KNMI-station Eelde in de avond van 25 oktober en in de nacht van 26 oktober onder nul uitgekomen. Op waarnemingshoogte heeft het – 0,4 °C gevroren, op klomphoogte zelfs -3,2°C. Weerstation Wijster heeft de laagste temperatuur gemeten met -1,1 °C en vlak boven het gras – 3,1 °C.

Op 9 oktober van deze maand kwam het net ook tot een vorstdag en toen kwam de minimumtemperatuur alleen op het KNMI-station in Hoogeveen net onder nul, namelijk – 0,1 °C terwijl elders in Drenthe de minimumtemperatuur toen ver boven het vriespunt lag.

Wanneer komen de eerste vorstdagen normaal gesproken voor?

Volgens het langjarige gemiddelde (1981-2010) komen de eerste vorstdagen al voor aan het eind van september of de eerste week van oktober. Veelal gaat het om 2 dagen met temperaturen onder nul, grondvorst komt normaal zo’n 5 keer voor in oktober.

De eerste regionale vorstdag dit jaar is dus later dan normaal. Vorig jaar en ook in 2014 was de eerste nacht met vorst op 1,5 meter hoogte pas op 21 november.

Komt er nog meer nachtvorst?

De komende dagen zit nachtvorst er niet meer in want met een wind uit het westen lijkt het ‘s middags met 15-16 °C wel lente!