Welkom op de website van weerpresentator Roland van der Zwaag

Supermaan: 3 keer in 1 jaar!

//Supermaan: 3 keer in 1 jaar!

Supermaan: 3 keer in 1 jaar!

Supermaan op 14 november en ook op 14 december 2016!

De natuur laat in 2016 een unicum zien: op 3 dagen een supermaan!. Dat is erg bijzonder en het duurt tot 25 november 2034 dat de maan weer een vergelijkbare stand heeft.

Wat is een supermaan?

Een supermaan is de naam voor een volle maan die extra groot lijkt en meer licht geeft dan normaal doordat de maan op dat moment relatief dicht bij de Aarde staat. Een andere manier om dat aan te duiden is te zeggen dat de volle maan kort voor of na het perigeum van de maan plaatsvindt.

Een volle maan komt in een gemiddeld jaar iets meer dan 1 keer per maand voor waarbij in de helft van die gevallen de maan dichterbij staat dan gemiddeld. De gemiddelde afstand van de maan tot de aarde bedraagt ongeveer 384.000 km, juist supermanen staan meer dan 7% dichter bij de Aarde dan gemiddeld wat ervoor zorgt dat deze volle manen meer dan 13% helderder zijn dan gemiddeld.

Deze supermaan staat het dichtst bij de aarde!

Supermaan november

Supermaan november

De baan van de maan om de aarde is niet precies rond of cirkelvormig maar heeft een ovaalvormige baan. Soms staat de maan ver van de aarde af en soms dichtbij. Aanstaande maandag is het volle maan én staat de maan het dichtst bij de aarde ooit deze eeuw, namelijk op ruim 356.520 kilometer afstand. Het resultaat: een supermaan net als op afgelopen 16 oktober.

Is deze supermaan te zien en zo ja wanneer dan?

Deze supermaan komt in het oosten/noordoosten op om ongeveer 17.12 uur en is helaas niet te zien vanwege de bewolking, bovendien regent het. De supermaan gaat onder op dinsdagochtend om 7.14 uur in het westen/noordwesten, ook dan is het bewolkt en lukt het niet deze vast te leggen vanaf de grond in Noord-Nederland. Gelukkig hebben we de foto’s nog van de afgelopen supermaan op 16 oktober.

Supermaan Drenthe

Supermaan Drenthe

En wil je een herkansing om de supermaan te fotograferen dan kan dat wellicht op 14 december dit jaar mits er wel minder bewolking is. En dan krijg je er bovendien een 2e traktatie bij: een spectaculaire meteorenregen! Doordat het hoogtepunt van de Geminiden op hetzelfde tijdstip valt, zijn de vallende sterren door het sterke licht van de maan dan minder goed te zien.

Het beste moment om Geminiden waar te nemen is rond 23:45 uur. Onder ideale omstandigheden kan je zo’n 120 meteoren per uur verwachten. De meteoren zijn gelig van kleur en door het sterke maanlicht zijn er dit keer in totaal circa 35 meteoren per uur zichtbaar.

 

By | 2016-11-14T09:27:33+01:00 13-11-2016|Reacties uitgeschakeld voor Supermaan: 3 keer in 1 jaar!
X