De winter komt terug met sneeuw en natuurijs?!

Karin Broekhuijsen

Januari 2017 is koud gestart met een gemiddelde temperatuur rond 1,4 ° C en dat heeft alles te maken met de “flitswinter” van 5 t/m 7 januari met matige vorst en zelfs een ijsdag. De 2week is rustig gestart, maar gaat halverwege deze week onstuimig worden. De winterdepressies boven de Noordzee gaan naar het zuidoosten trekken met daarachter luchtdrukstijgingen. Daardoor draait de wind geleidelijk naar het noordwesten en kan de arctische lucht, afkomstig uit de poolstreken, Noord-Nederland bereiken met als gevolg een daling van de temperatuur met regelmatig winterse buien en al de eerste nachtvorst.

Blijft het winterweer aanhouden?

Halverwege deze maand wordt de lucht geleidelijk nog kouder waardoor de temperatuur overdag bijvoorbeeld op zondag maar maximaal uit gaat komen op enkele graden boven het vriespunt. Er vallen nog een paar sneeuwbuien waardoor het lokaal weer wit gaat worden. De week daarna (d.d. 16 t/m 20 januari) bouwt zich een hogedrukgebied op boven Scandinavië en maakt verbinding met de koude lucht boven Rusland. Door deze luchtdrukverdeling ruimt de wind door naar (noord)oostelijke richtingen en komt de aanvoer van koude vrieslucht op gang. In de nacht en ochtend gaat het dan flink afkoelen met op waarnemingshoogte matige vorst, zeker daar waar sneeuw ligt. Het hogedrukgebied ligt zeker een week lang nagenoeg op dezelfde plek waardoor deze vorstperiode gewoon aanhoudt boven Noord-Nederland. Dit is ruim voldoende voor een betrouwbaar ijsdikte, kortom de schaatsen uit het vet en eindelijk weer eens schaatsen op natuurijs!!

Karin Broekhuijsen

Dit keer dus geen straatsen (schaatsen op straat), maar schaatsen op het bevroren water en met een beetje geluk zelfs met een prachtig witte (besneeuwde) omgeving.