Vanochtend vroor het een paar graden en op dit moment schijnt het zonnetje bij 5°C. Moeilijk voor te stellen misschien, maar we kunnen volgende week weer gaan schaatsen!

Tot nu toe stelt deze winter niet veel voor en zijn we er misschien ook wel klaar mee, laat het voorjaar maar komen. Toch zorgt deze winter op de valreep nog even voor een koude verrassing. De komende dagen en volgende week wordt het kouder dan het nu is! En dat ondanks dat de zon al aardig wat kracht begint te krijgen.

De Siberische kou die eraan komt (weerkaart via: wxcharts.eu)

De temperaturen voor de komende dagen in beeld: steeds verder onder nul – begin komende week ook overdag! (bron: KNMI/ECMWF)

De term Russische beer heeft betrekking op een hogedrukgebied boven Rusland, gevuld met koude lucht, die rond zo’n hoog met een oostelijke stroming op ‘transport’ wordt gezet naar ons land. Dit weekend en begin volgende week, zien we dat dit hogedrukgebied boven Noorwegen zal liggen en steeds krachtiger wordt. De Siberische kou komt vanaf dit weekend ons land binnen!

Overdag wordt het tot en met zondag nog net boven het vriespunt. In de nachten – afhankelijk van bewolking – zakt het kwik naar -5 en -8°C. En wellicht zit er begin volgende week wél een ijsdag in. De -10°C zie ik in tegenstelling tot anderen niet zo snel gebeuren, want er is begin komende week ook een toename van de bewolking, die voor wat lichte sneeuw kan zorgen.

Maar met temperaturen overdag dalend naar 0 of +1°C en ’s nachts -5 tot -8°C en dat vanaf zondag en begin volgende week, kan het ijs wel 2cm per etmaal groeien. Wat de ijsgroei overdag tegenwerkt is de zon. Maar aangezien de bewolking begin volgende week toeneemt en ook de dauwpunten erg laag worden – beneden de -10°C – zou dat de doorslag kunnen geven voor het schaatsen van een marathon. Concreet verwachten wij dat het ijs tot en met volgende week woensdag wel 8cm of zelfs 10cm kan aangroeien, gerekend vanaf dit weekend.

Dit geldt sowieso voor ijsbanen en ondiepe plassen maar, ook open water, zonder veel stroming. Daar waar het waterwegen betreft, of kanalen waar de Waterschappen met gemalen invloed hebben op de stroming, is dat niet zo!