Wat is een Rossby-golf en een hogedruk-blokkade? Wat voor weer hangt daar mee samen?

Lucht is altijd in beweging; aan de grond en ook hoog in de lucht. Een belangrijke luchtstroming is de straalstroom: de wind die op circa 10 kilometer hoogte vaak met hoge snelheid waait van west naar oost op het noordelijk halfrond (bijvoorbeeld West-Europa). Deze straalstroom ontstaat als gevolg van het temperatuurverschil tussen de tropen en de polen. Door de draaiing van de aarde wordt lucht gedwongen om af te wijken en zorgt soms voor het ontstaan van Rossby-golven. In de straalstroom zijn Rossby-golven vaak goed zichtbaar, daar vinden kronkelingen plaats of ook wel gesproken van een meanderende straalstroom.

Het gevolg is:

  • Dat de wind bij zo’n kronkeling dan waait van zuid naar noord of van noord naar zuid. Op sommige plekken is het dan dus (veel) warmer dan normaal en op andere plekken (veel) kouder;
  • Dat grote gebieden, vaak gedurende lange tijd, nagenoeg hetzelfde weer hebben. Afhankelijk van de positie ten opzichte van de golf kan dat weer koud, warm, nat of droog zijn.

 

Wat krijgen wij voor weer eind oktober/begin november?

Wij zitten aankomende week aan de oostkant van de kronkeling. De straalstroom ligt boven het noorden van Scandinavië en gaat met een boog om ons land heen.Drukverdeling (2)

Er bouwt zich een stevig hogedrukgebied op boven Oost-Europa en Scandinavië (rode kleur op kaartje) een zogenoemde blokkade, dat daar ongeveer een week op z’n plek blijft liggen.

Dat is goed nieuws voor ons weer. Kenmerkend voor dit weertype is dat deze week de zon vaak te zien is, we droog weer hebben en door een zuidelijke wind (en luchtstroming) zacht weer krijgen voor de tijd van het jaar met maximumtemperaturen rond de 15-16 graden!