Welkom op de website van weerpresentator Roland van der Zwaag

Eerste decade van november 2016: koud met nachtvorst en autoruiten krabben!

//Eerste decade van november 2016: koud met nachtvorst en autoruiten krabben!

Eerste decade van november 2016: koud met nachtvorst en autoruiten krabben!

Volgt na de te koud verlopen wijnmaand ook een koude novembermaand?

De gemiddelde temperatuur in Noord-Nederland is in oktober bijna 1 °C kouder verlopen dan het langjarige gemiddelde met 10 °C. De weerkaarten beloven ons ook een koude start van de eerste 10 dagen van november.

Karin Broekhuijsen

In de loop van volgende week komt de minimumtemperatuur in de nacht en vroege ochtend tijdelijk ook onder het vriespunt uit, dat wordt dus autoruiten krabben en een dun ijslaagje in ondiepe sloten. Overdag komen de temperaturen uit rond 3-4 °C.

Normaal liggen de maxima begin november rond 10 °C. Een compleet ander plaatje met vorig jaar toen het in de eerste week van november overdag nog 16-17 °C was.

Wat is de oorzaak van dit koude weer en hoe lang houdt dit aan?

drukgebieden-nh

De voornaamste oorzaak heeft te maken met de ligging van de drukgebieden: boven Rusland en Scandinavië liggen hogedrukgebieden (“de rode gebieden op het kaartje hiernaast”) met wind uit het oosten.

temps-verdelingLagedrukgebieden zijn terug te vinden ten westen van Groenland. Daar zorgt een ZW-wind voor extreem hoge temperaturen op de Noordpool (afbeelding links).

Verder is de straalstroom (ook wel “jet” of “jetstream” genoemd) van belang want deze brede luchtkolom op een hoogte van ongeveer 10 km trekt ver ten zuiden van ons land langs. Daardoor snoeren ‘koudegebieden’ af tot over het Iberisch schiereiland met ook daar sneeuw op de hoogvlakten.

 

Eind volgende week gaat dat de wind weer waaien uit westelijke richtingen met geleidelijk oplopende temperaturen.

By | 2016-11-04T12:01:30+01:00 3-11-2016|Reacties uitgeschakeld voor Eerste decade van november 2016: koud met nachtvorst en autoruiten krabben!
X