Boterzacht en droog lenteweer in de verwachting!!

De natte start van deze lentemand met lokaal (in Drenthe en Fryslân) ruim 40 mm regen, is voorlopig achter de rug. Goed nieuws voor de landbouwers onder ons want de natte akkers kunnen eindelijk opdrogen zodat de omstandigheden echt beter worden om te kunnen poten.

De weersverbetering hangt allemaal samen met een stijging van de luchtdruk boven onze omgeving. In de 2week van maart maakt het Azorenhoog verbinding met een hogedrukcel boven Noordoost-Europa (de oranje kleur op de weerkaart is de hoogste luchtdruk). De lucht komt dan van boven en stijgbewegingen, met de vorming van een dik wolkenpakket, zijn dan echt even verleden tijd.

Hoe lang blijft het droog, hoe hoog worden de temperaturen en komen er ook echt zonnige dagen?

De gemiddelde temperatuur tot nu toe deze maand ligt met afgerond 6 °C al bijna 1,5 °C boven het langjarige gemiddelde. Omdat de luchtdruk in de bovenlucht ook stijgt, is de kans op aanhouden droog lenteweer vrij groot. Zeker tot aan het volgend weekend (18 maart) blijven actieve regengebieden uit de buurt en blijft het droog.

Dit weekend is de zon al van de partij en schijnt vaak door de hoge wolken heen. Het is overdag droog en met middagtemperaturen rond 12 °C heerlijk voorjaarsweer. De eerste dagen in de nieuwe week waait de wind nog uit het zuidwesten met zeker in de ochtend lage wolken en kans op mist. Doordat de zwakke tot vrij matige wind later volgende week uit zuidoostelijke richtingen waait, wordt dan droge landlucht aangevoerd. Daardoor is het zeker op donderdag 16 maart echt zonnig lenteweer.

Het worden echte zaagtand-dagen (zie pluim KNMI) want dankzij de kracht van de zon lopen de middagtemperaturen later in de week op tot maximaal 15 °C, terwijl het in de nacht en ochtend eerst nog afkoelt naar enkele graden boven het vriespunt met aan de grond af en toe zelfs grondvorst. Heel normaal voor de tijd van het jaar overigens. Door een week met hoge temperaturen voor de tijd van het jaar belooft maart voorlopig een erg zachte maand te gaan worden.