Grote kans op verbreken van dagrecords voor de temperatuur van komende maandag 16 oktober

Vanaf vandaag krijgen we steeds meer zon en zondag tot en met begin komende week, wordt het prachtig weer. Door de flinke zonnige perioden en de aanvoer van boterzachte lucht vanuit het ZZW, doet de temperatuur daarbij goede zaken. De zeer milde luchtsoort komt in een ZZW stroming mee naar ons land, terwijl restanten van ex-hurricane Ophelia de kust van Ierland maandag zullen treffen. Dat betekent voor het Verenigd Koninkrijk en Ierland stormwinden en veel neerslag.

Weerkaart voor maandag met daarop de luchtdruk en
temperatuursafwijking t.o.v. normaal – kaart is van University of Main –
de storm bij Ierland én de hoge temperaturen bij ons zijn
op deze kaart duidelijk te zien

Wij merken daar maandag nog helemaal niets van, integendeel! Het wordt prachtig weer en zeer zonnig met waarschijnlijk een recordtemperatuur. Ik verwacht dat de maximumtemperaturen in Drenthe maandagmiddag komen te liggen tussen 22,5° en 23°C. Niet alleen Drenthe, maar ook elders in het land kunnen er records worden gehaald.

Kijken we naar Drenthe, dan is het dagrecord voor de maximumtemperatuur op de 16e van oktober makkelijk haalbaar. Voor Hoogeveen staat als oude record 19,1°C in de boeken (1990) en het oude record van Eelde is nu 21,7°C (uit 1949). Beide records zullen hoogstwaarschijnlijk verpulverd worden. Eelde begon vanaf 1906 met temperatuurwaarnemingen en Hoogeveen pas vanaf 1989. Het verbreken van het record van Hoogeveen is dus niet zo verrassend, maar dat van Eelde wel.

De ex-hurricane ligt nu ten westen
van Spanje – bron NOAA