Eindelijk zonnig en warm nazomerweer!

De septembermaand is te koel en kletsnat verlopen met vooral in het binnenland zelfs een maandhoeveelheid van 110-130 mm regen, in Gieten in Drenthe is zelfs 142 mm regen opgevangen. En deze wijnmaand verloopt tot nu toe ook nogal fris en vrij nat met gemiddeld 40-50 mm regen. Het wordt dan ook weer eens tijd voor een droge en warme periode, waar blijft die nazomer waarbij iedereen met een kop koffie kan genieten op een terras? Het duurt niet lang meer en vanaf het aankomende weekend volgt tijdelijk een Kranenzomer!

De luchtdrukverdeling verandert met ingang van vandaag. Boven Frankrijk stijgt de luchtdruk en dit weekend ontstaat er boven Zuidoost Europa een luchtdrukblokkade (ook in de bovenlucht).

Hogedrukblokkade Zuidoost Europa

Omdat de wind op het noordelijk halfrond om een hogedrukgebied  met de wijzers van de klok mee waait, zorgt dit systeem in combinatie met een diep lagedrukgebied boven de Atlantische oceaan voor een zuidwestelijke hoogtestroming en een grondwind tussen richtingen uit zuidwest en zuidoost. Dat staat garant voor de aanvoer van droge en warme lucht waardoor zich nauwelijks wolken kunnen vormen.

Kortom, op zondag 15 oktober is het al zonnig en warm nazomerweer met maxima rond 20 °C. De dagen daarna komt de temperatuur nog hoger uit waarbij het bijvoorbeeld maandag wel 21-22 °C! wordt.

Een Kranenzomer?!

In Nederland komt in de herfst vaak een periode voor met zonnig, droog en warm zomerachtig weer, wij noemen dit een nazomer en hebben het dan over de periode van eind september tot half november.

Begint dit nazomerweer in de eerste week van oktober dan noemen we het een Kranenzomer. Wij mensen hebben een verband gezien tussen de zonnige helderblauwe luchten en de komst van de kraanvogels die via Nederland naar het zuiden trekken om te overwinteren in zuidelijke oorden zoals Afrika. Tijdens deze periode komt het soms ook tot mist waarbij de kraanvogels soms dagen achtereen op dezelfde plaats blijven. Ze hebben helder weer nodig om verder te trekken en dat komt nou juist vaak voor gedurende de kranenzomer.

Weersverandering?

De ex-orkaan Orphelia wordt opgeslokt door het genoemde lagedrukgebied (met een kerndruk van 975 mbar), de invloed van dit systeem wordt op donderdag 19 oktober beduidend groter en zichtbaar door meer wolken, wat meer wind en vanaf vrijdag een grotere kans op regen. De kans op een overgang naar een koeler en minder standvastig weertype is daarna groter, echter een periode met koud herfstweer zit er zeker nog niet in want de temperaturen blijven rond en soms zelf even boven het langjarige gemiddelde.