Koud winterweer: transportkoude uit Rusland?!

Tot nu toe kan de winter 2016-2017 nog ingedeeld worden in de categorie “normaal” ondanks dat er tot nu toe al 3 koudere perioden geweest. In totaal zijn al 25 vorstdagen geteld waarvan 13 nachten met matige vorst. Voorlopig telt deze winter ook 3 ijsdagen in Noord-Nederland en er gaan er meer komen.

Een Siberisch hogedrukgebied gevuld met arctische lucht breidt zich rond 5 februari westwaarts zodat de luchtdruk boven Scandinavië ook sterk stijgt, zelfs tot boven de 1045 mbar. Daardoor komt er een oostelijke stroming op gang en krijgt Noord-Nederland geleidelijk ook te maken diepvrieskoude.

Afgelopen maand was een klassiek voorbeeld van stralingsvorst; door de heldere nachten kon de “warmte” van overdag maximaal uitstralen met matige vorst tot gevolg. De komende koude periode gaat het om transportkoude en dat is een rechtstreekse aanvoer van vrieslucht door een doorstaande wind uit het oosten en noordoosten.

Er komt wat sneeuw en ook weer natuurijs, maar hoe lang blijft het winterweer aanhouden?

Karin Broekhuijsen

De strijd tussen de zachte oceaanlucht en de vrieslucht uit het oosten ligt dinsdag precies boven Noord-Nederland, de koude lucht wint de wedstrijd met vlag en wimpel zodat de (lichte) regen vooral in de westelijke regio’s tijdelijk overgaat in sneeuw. Er kan daar dus een klein laagje sneeuw blijven liggen, in Groningen en Drenthe zijn die kansen kleiner.

Er volgen daarna enkele ijsdagen met 24 uur lang temperaturen onder nul en dat bij een doorstaande oostenwind. Verder is het zonnig en de lucht is erg droog waardoor het bijzonder schraal is buiten. Door de wind liggen de gevoelstemperaturen soms zelfs tussen de -10 en -15 graden!!

De luchtdruk ten noorden van Nederland blijft voorlopig hoog zodat deze winterse periode ruim een week aanhoudt boven Noord-Nederland. Omdat er nog op veel plaatsen ijs ligt als gevolg van het winterweer in januari, vormt zich vrij snel een nieuwe ijslaag zodat aan het eind van volgende week en in het weekend van 11-12 februari 2017 weer volop geschaatst kan worden op natuurijs!!