Weerkaarten zijn voor volgende week veelbelovend – misschien wordt het wel -10°C

Het natte en zachte weer gaat Nederland verlaten en we krijgen een verandering naar droog winterweer. Vervelende depressies – vaak gevuld met boterzachte lucht – die verantwoordelijk waren voor de grote hoeveelheden regen, worden vanaf dit aankomende weekend geblokkeerd. Het zal allemaal gaan afhangen van de spierballen die een Scandinavisch hogedrukgebied komende week zal moeten gaan tonen! Wat er gedurende volgende week gaat gebeuren is erg spannend! Zal het hogedrukgebied in staat zijn om dan de aanvallen van nieuwe depressies tegen te houden en kunnen we wat langer gaan genieten van winterkou? De weerkaarten zijn in ieder geval voor volgende week veelbelovend en misschien wordt het wel -10°C!

Februari 2018: zeer koude lucht uit Scandinavië

Weerkaart voor zaterdag 3-februari: samenwerking tussen Scandinavisch hoog en depressie (Afbeelding van wxcharts.eu)

Nadat de maand januari te zacht en veel te nat is verlopen, lijkt de winter eindelijk toch nog zijn intrede te gaan doen in ons land. Het is op dit moment nog niet voor te stellen natuurlijk, omdat het kwik – terwijl we dit bericht schrijven – rond 9°C schommelt! Wanneer we echter een blik werpen op de lange termijn, dan gaat daar echt flink wat in veranderen en kan het volgende week in de nachten wel -9 of -10°C worden! Dat is dus een kans op strenge vorst. Dan moet wel alles meewerken wat we nu op de weerkaarten zien ontwikkelen en dan moet het hogedrukgebied dat boven Scandinavië komt, ook stevig in de schoenen staan.

Er komt een samenwerking tussen een depressie – degene die verantwoordelijk is voor de regen van nu – die zaterdag uitdiepend via N-Duitsland richting Wit-Rusland trekt. Tegelijkertijd bouwt de luchtdruk boven Scandinavië op en daar is al een tijdlang sprake een koude reservoir.

In de bovenlucht is er op het niveau van de sturende jetstream boven Rusland en Finland sprake van een koude put. Terwijl er boven Scandinavië aan de westzijde van die put een N-lijke stroming in stand wordt gehouden. Dit zorgt ervoor dat het (koude) hogedrukgebied boven Scandinavië zich momenteel opbouwt en gaat samenwerken met de depressie. Zondag en maandag staat er een stevige NO-stroming boven de Oostzee, die allemaal koude lucht op transport zet naar West-Europa. En deze koude lucht komt ook snel naar ons land toe.

Zondag 4-februari: de koude lucht dendert ons land binnen, rechtstreeks vanuit het koude reservoir boven Scandinavië. (Afbeelding: wxcharts.eu)

Zondag wordt het overdag nog wel iets boven nul in Nederland, maar met een NO-wind komt die koudere lucht ook gewoon ons land binnendenderen. Het lijkt misschien een wintersprookje, maar opeenvolgende berekeningen tonen toch echt steeds opnieuw aan dat het volgende week flink kouder zal worden! Maandag komt de temperatuur overdag al niet meer boven nul; de maximumtemperaturen komen dan te liggen tussen 0 en -2°C. In de nacht naar dinsdag kan het afkoelen naar -5 tot -8°C en in de nacht van dinsdag op woensdag zou het zelfs lokaal tot -10°C kunnen gaan vriezen! Een verschil dus van wel 20°C met dit moment en dat binnen een paar dagen tijd.

Ik hoor u nu denken “Eerst maar eens zien, of dat wel gaat gebeuren!” Daar heeft u natuurlijk een punt. Dat is altijd zo met weersverwachtingen en onzekerheden op lange termijn. Een hulpmiddel wat wij gebruiken bij het in beeld krijgen van de (on)zekerheid van een verwachting is de ‘pluim’. Dit is een hulpmiddel waarbij er verstoringen worden aangebracht in de beginsituatie van de gegevens die we in het weerkundig rekenmodel stoppen. Door die verstoringen aan te brengen op zogenaamde ‘hotspots’ en dan te gaan rekenen wat de gevolgen zijn in de tijdreeks, ontstaat een beeld van de (on)zekerheid van de operationele run. Een hotspot is namelijk een gevoelig triggerpunt in de beginsituatie. Als op zo’n punt bijv. een lagere luchtdruk wordt aangebracht of hogere vochtigheid, dan heeft deze wijziging veel meer invloed op de lange termijn, dan veranderingen op plaatsen die geen hotspot zijn. In de pluim worden 50 verschillende wijzigingen in diverse hotspots aangebracht. (tekst loopt door onder deze afbeeldingen)

De pluim met de berekening van de temperatuur voor NO Nederland, van het Europees en Amerikaans model onder elkaar. (Afbeelding: via infoplaza)

Schaatsplezier op grote en ondiepe plassen zal heel goed mogelijk zijn komende week. Foto: Karin Broekhuijsen

Zoals op de bovenstaande pluimen is te zien, staan er allemaal groene lijntjes of lijntjes met een rode c.q. blauwe kleur ingetekend voor de komende dagen. Dat is de verwachting voor de temperatuur, de komende dagen. Als de verwachting een behoorlijk grote zekerheid heeft, dan liggen deze lijnen (leden of members) allemaal – ondanks verstoringen op de hotspots – dichtbij elkaar. Zoals aan de linkerzijde van de grafieken te zien, is de zekerheid in de eerste dagen groter en hoe verder je naar rechts gaat (de lange termijn) in de grafiek, des te groter wordt de spreiding. Op een bepaald moment lijkt het wel spaghetti. De bovenste grafiek is die van het Europees model – deze blijkt uit verificaties over lange periode – beter te scoren dan het Amerikaanse model. Beiden zijn het er echter voor volgende week over eens: er is koud winterweer op komst!! Bovendien geeft de rode lijn van het Europees model ook de -10°C aan, die heel misschien halverwege de week gehaald wordt.

We zullen zien of het gaat gebeuren… maar de kans lijkt behoorlijk groot als we kijken naar de spreiding van de verschillende lijnen. De verschillen met de afgelopen maand januari kunnen bijna niet groter zijn, waardoor sommigen de schaatsen wellicht al hebben verkocht of in het vet gedaan. Dat was dan misschien iets te vroeg geweest, want op ondiepe plassen zal ergens komende week vast wel even geschaatst kunnen gaan worden.

John Havinga, 31 januari 2018, 12:00 uur