Na zonneschijn komt regen!

Deze junimaand is tot nu toe zomers warm, droog en zonnig verlopen. Welgeteld is er 1 tropische dag geweest in Groningen en Drenthe en al 7 zomerse dagen (en normaal zijn dit er gemiddeld 4). Dat juni 2017 als warme zomermaand in de boeken gaat is wel duidelijk want de gemiddelde temperatuur is op dit moment al opgelopen naar 16,5 – 17 °C, en dat is ruim 2 °C hoger dan het langjarige gemiddelde.

Het is tot 23 juni ook een zonnige maand met nu al 180 zonuren in het binnenland van Noord-Nederland en meer dan 200 zonuren op Terschelling. En het is droog, zeer droog zelfs want ook al is er deze maand wel 30-50 mm regen gevallen, door het warme en zonnige weer is er veel vocht uit de bodem verdampt. Er is een neerslagtekort van maar liefst 150 mm en daardoor is dit voorjaar en het begin van deze zomer zelfs droger dan de 5% droogste jaren ooit sinds de start van de weermetingen begin vorige eeuw (1901).

Overgang naar koel en wisselvallig zomerweer, goed nieuws voor de natuur en landbouwsector!

Er is al veel aandacht geweest in de media; diverse gewassen hebben last van de droogte, onder meer de aardappels en diverse graansoorten. Gelukkig heb ik goed nieuws voor deze sector en ook voor de natuur en de dieren, want de droogte is bijna voorbij en er is regen op komst.

Op de weerkaarten voor volgende week is duidelijk te zien dat de straalstroom zich sterk ontwikkelt en zich in rap tempo uitbreidt naar het zuiden van Europa. En dat is de motor voor het laten ontstaan van lagedrukgebieden die met een westelijke stromingen naar West-Europa worden gevoerd.

We krijgen daarom vanaf 27 juni een overgang naar wisselvallig zomerweer waarbij de temperaturen ook nog eens gaan uitkomen onder het langjarige gemiddelde. Eind juni zou het overdag maximaal 21 °C moeten zijn, op die dagen mogen we blij zijn met middagtemperaturen rond 16 °C! Dagelijks worden de regenmeters gevuld omdat er regelmatig buien overtrekken.