De start van de zomer laat zich van haar zonnige kant zien!

Tot nu toe is deze zomermaand in Noord-Nederland al vrij warm verlopen met een gemiddelde temperatuur van 16 °C en er zijn al 2-3 zomerse dagen geweest. Gelukkig is er overal wel 30-50 mm regen gevallen, mooi voor de natuur en zeker welkom voor de landbouw.

Het aantal zonuren verloopt tot nu toe geheel volgens het weerkundige boekje maar daar komt in positieve zin verandering in. Want deze week en ook begin volgende week ontstaan er hogedrukgebieden (dit zijn afsnoeringen van het Azorenhoog) in de buurt van Noord-Nederland. Daardoor draait de wind op meerdere dagen naar oostelijke richtingen en daarmee wordt droge landlucht aangevoerd. Wolken kunnen zich dan niet of nauwelijks vormen met als gevolg dat er zonnige en zomers warme dagen op het programma staan.

Ideaal kampeerweer, een BBQ en een plons in het verkoelende water!

Woensdagmiddag komen de temperaturen al uit rond 23 °C, donderdag wordt de zomerse waarde zelfs ruim overschreden. Na een enkele (onweers)bui volgen 2 dagen die frisser verlopen. Zondag 18 juni komt er weer een hogedrukgebied op bezoek, het is zonnig met maximumtemperaturen rond 24-25 °C. Na het weekend houdt het stralend zonnige en droge zomerweer aan en de tropische grens van 30 °C komt dan zelfs in beeld.

Karin Broekhuijsen

Zo kan iedereen al vast een voorproefje nemen op de zomervakantie, dit weertype is ideaal om de tent op te zetten om deze te testen of gewoon op de camping te staan om te kamperen. En met deze temperaturen in combinatie met al die zonneschijn zullen de zwembaden weer goed bezocht worden. Bovendien is het ‘s avonds nog lang warm dus….. dat wordt BBQ-en!