Wisselvallig zomerweer met regelmatig buien en geen thermische hoogstandjes!

De maand juli zal gemiddeld als een natte maand in de boeken gaan. In Eelde is het neerslagrecord voor de maand juli verbroken met een voorlopig maandtotaal van 181 mm. Het vorige record lag op 160 mm en was van 1988. Overigens komt het in juli wel vaker voor dat er bijna 200 mm neerslag valt. Gemiddeld is in Drenthe ± 145 mm neerslag gevallen. In de provincie Groningen is er ook veel regen gevallen en zijn de verschillen ook groot. In Lauwersoog viel er 90mm, terwijl er op sommige plaatsen ook meer dan 150 mm is gevallen. In de plaatsen Froombosch en Sappemeer viel ongeveer 220 mm. Normaal valt er gemiddeld in de julimaand zo’n 90mm.

Kinderen spelen op straat na de plensbuien

De hoge neerslagcijfers zijn vooral het gevolg van diverse situaties met plensbuien, die zich langzaam verplaatsten of buien die steeds dezelfde route namen. Daardoor kwamen tussen plaatsen op soms maar een paar kilometer afstand van elkaar, een groot verschil in neerslagmetingen van meer dan 40 mm voor.

Augustus gaat op dezelfde voet verder

Opvallend is verder dat er in deze – normaal gesproken warmste – zomermaand maar weinig zeer zonnige, droge en zomerse dagen waren. Het aantal ADS dagen (above normal, dry and sunny) in het noorden van het land kwam in juli te liggen tussen 1 en 4. Terwijl dat in een mooie, zonnige zomer regelmatig richting de 10 of meer ADS dagen loopt. De tropische temperatuur van 30°C is alleen in het zuiden van Drenthe 1 keer genoteerd, op veel plaatsen in Drenthe en ook in Groningen en Friesland is die tropische grens (net) niet gehaald. De gemiddelde max. temperatuur kwam uit rond 21-22°C en dat is voor Noord Nederland een paar tienden onder normaal voor juli. Het aantal uren zonneschijn is was iets minder dan normaal. Daarbij was het regelmatig half tot zwaar bewolkt. Zoals reeds gemeld was er echter geen lange, zeer zonnige periode.

Het ziet ernaar uit dat augustus gewoon verder gaat op de wisselvallige toer, precies zoals juli eindigt. Dit komt doordat de ZW’lijke stroming ook de komende weken gehandhaafd blijft en hogedrukgebieden die voor stabiliteit kunnen zorgen, niet echt een basis kunnen vestigen op het vasteland. De warmte vinden we daarbij in het zuiden en midden van Europa en voor Nederland staat een afwisseling van enkele droge, zonnige dagen te wachten; afgewisseld door passages van troggen of fronten, samen met depressies en bewolking.

bovenstaande weerkaarten zijn typerend voor
begin augustus; temperaturen onder de maat & neerslag