Een jaar van extremen: zeer zacht, zonnig en vrij droog en…veel (dag)records!!

Zeer zacht

2016 is koud gestart in januari met 5 vorstdagen, de maanden daarna was van winterweer geen sprake meer. Het voorjaar en de zomer verliepen normaal, vooral september is erg zacht verlopen en geëindigd op de 2e plek in de lijst van warmste septembermaand ooit met een gemiddelde temperatuur van 17,2 graden. Wat opvallend was, waren de erg warme nachten. Na een koude oktober en november sluit december met gemiddeld 2 graden warmer dan normaal ook zacht af. Wel de koudste 6 december in 83 jaar! tijd met in de weerhut van KNMI-station Eelde – 9,5 °C!

De gemiddelde jaartemperatuur in Drenthe en Fryslân komt uit op 10,1 graden, meer dan een halve graad hoger dan het gewogen jaargemiddelde van 9,3 graden. Terschelling is geëindigd op een jaartemperatuur van 10,5 graden, dat is 0,8 graden hoger dan normaal. Daarmee staat het jaar 2016 op plaats tien van de warmste jaren sinds het begin van de weermetingen in 1901.

Zonnig

Op 1995 en 2003 na is Hoogeveen nog nooit zo zonnig geweest, in totaal was de zon hier 1822 uur te zien. Ook een derde plaats voor KNMI-station Hoorn (Terschelling) met 2027 uur zonneschijn en de topper in Noord Nederland was Leeuwarden met de tweede plaats, want op het jaar 2003 na was het hier nog nooit zo zonnig met in totaal 1928 zonuren. September was de zonnigste maand van dit jaar met in Eelde 224 zonuren en op Terschelling zelfs . Daarmee is deze herfstmaand uitgekomen op de 2e plaats als zonnigste september ooit sinds de start de weermetingen.

Vrij droog

De totale hoeveelheid regen die dit jaar gevallen is op Terschelling en Leeuwarden, ook wel de jaarsom genoemd, is afgerond uitgekomen op 700 mm. In Drenthe was de verdeling groter met in het noorden van Drenthe ruim 650 mm en afgerond 750 mm in het zuiden van de regio. En dat is vergeleken met het langjarige gemiddelde (ruim 800 mm regen) aan de lage kant. Bijzonder was dat dit jaar het mais er eerder afkwam dan de aardappels.

Wat ook opviel was de neerslagverdeling: want in tegenstelling tot normaal valt de meeste regen in de 2e helft van het jaar tijdens de herfst en de winter. Dit jaar waren de rollen omgedraaid met de meeste regen tijdens de eerste 6 maanden met afgerond 380 mm in Leeuwarden en in Eelde en zelfs 473 mm in Hoogeveen.

En hoe start 2017?

Na een wisselvallige eerste week van januari wordt het daarna wat kouder in Noord Nederland. Er komt een noordwestelijke stroming op gang met de aanvoer van koudere lucht met nu en dan een winterse bui en een wat grotere kans op nachtvorst. De strenge vorst boven Scandinavië kans ons nog niet bereiken maar de kansen op winterweer worden geleidelijk wat groter. Afwachten dus!