Overgang van extreem droog en warm zomerweer naar een hittegolf?!!

bron: weergegevens.nl

De zomer van 2018 is er één om in te lijsten, al vanaf april zorgen opeenvolgende afsnoeringen van het Azorenhoog voor zonnig, droog en warm weer. Tot nu toe telt dit jaar gemiddeld in Noord-Nederland al 25 zomerse dagen met maximumtemperaturen van 25°C of meer. In Hoogeveen zijn ze al hard op weg naar een jaarrecord, zie kaartje hiernaast.

Deze zomer verloopt tot nu toe zeer zonnig met gemiddeld al meer dan 400 zonuren (normaal gemiddeld 320 uur)! En het is gortdroog, er is nauwelijks regen van betekenis gevallen. Slechts 20 mm in Leeuwarden (normaal meer dan 100 mm) en door het warme en zonnige weer is er een neerslagtekort van meer dan 200 mm regen, o.a. in Drenthe.

Zoals te zien loopt het neerslagtekort verder richting het recordjaar 1976, in het kleurenkaartje (bron: Hydr0Logic) het verwacht neerslagtekort in Nederland op 27 juli 2018.

Met ook in Noord-Nederland regionaal een regentekort van ruim 230 mm. Met het geldende sproeiverbod zullen de effecten duidelijk zijn; schade aan gewassen, pootgoed en de tuinbouw.

Hittegolf!!

De kans op een officiële hittegolf in Noord-Nederland wordt vooral dieper landinwaarts volgende week vrij groot, de kans daar op is 60%. Een hittegolf is een een serie van minstens 5 zomerse dagen, waarvan er zeker 3 tropisch zijn. Dit keer ligt er een hogedrukgebied boven Scandinavië en dat systeem zorgt voor een zwakke noordelijke wind. Langs de kust en op de Wadden is het aangenaam zomerweer, vooral ver in het binnenland in Drenthe, Groningen en Fryslân krijgen tropische temperaturen met in de middag maxima tussen de 30-32°C. Het is zonnig, af en toe trekken er ook zwakke storingen over met af en toe wolken en een kleine buienkans. In het weekend van 28 juli komen de temperaturen wat lager uit maar het blijft zomers!

De laatste regionale hittegolf in Noord-Nederland dateert uit 2013, in een groot deel van Drenthe waren er tropische dagen op 21 t/m 23 juli (max. temp. 32,8°C) gevolgd door 4 zomerse dagen.