Kletsnatte herfstmaanden, een gemiddeld aantal zonuren en mild.

September is koeler en natter verlopen vergeleken met het langjarige gemiddelde. De regionale verschillen waren nogal groot, zo heeft het oosten van Groningen en Drenthe een normale hoeveelheid regen opgevangen terwijl er in de kop van Fryslân en op Ameland zelfs meer dan 200 mm regen is gevallen. Opvallend was de vroege eerste herfststorm  op 13 september, op Vlieland stond tijdelijk windkracht 10 met uitschieters van orkaankracht nl. 33 meter per seconde.

Oktober is recordzacht verlopen met een gemiddelde temperatuur van maar liefst 12,7 °C, het KNMI-station Leeuwarden is terecht gekomen op plaats 4 als warmste wijnmaand ooit. Op alle officiële weerstations waren er op 16 oktober dagrecord, de hoogste temperaturen zijn gemeten in Eelde en Hoogeveen met daar maximaal 22,7 °C! Oktober had ongeveer 10 tot 20 zonuren minder dan gemiddeld.

De 2e herfststorm raasde op 5 oktober over Noord-Nederland, met aan de kust tijdelijk windkracht 9 en wat vooral opviel waren de zware windstoten. Lauwersoog kreeg een windvlaag van afgerond 112 km/uur. Er zijn bomen opgewaaid, ook in het binnenland en dat bleek ook wel uit de waarnemingen want Nieuw Beerta had een uitschieter van 104 km/uur. Ook op 29 oktober stormde het met opnieuw windkracht 9 en weer in Lauwersoog de hoogste windsnelheden met een windstoot van 104 km/uur.

November werd gedomineerd door lagedrukgebieden ten noorden van onze regio waardoor de windrichting overwegend uit het zuidwesten kwam. Vandaar dat deze novembermaand te zacht is verlopen vergeleken met het langjarige gemiddelde. In Drenthe de laagste temperaturen met daar nog 5 vorstdagen (c.q. dagen waarbij de minimumtemperatuur onder het vriespunt uitkomt). Meteorologisch gezien zijn er geen uitblinkers geweest of dagrecords. Kortom: een milde, natte en wat sombere maand.

Start meteorologische winter 2017

Tijdens de start van deze meteorologische winter is er meteen een speldenprik met lichte nachtvorst, een enkele hagel- en natte sneeuwbui en mist die lokaal aanvriest met plaatselijke gladheid tot gevolg. De wegen zijn en worden ook vanavond nog gestrooid. Helaas duurt dit licht winterse weertype met overdag zonnige perioden maar 1 dag want de stroming op grotere hoogte domineert.

De komende 4 weken blijven er op 10 kilometer hoogte harde winden waaien van oost naar west, deze stroming wordt o.a. gevoed door de temperatuursverschillen tussen de noordpool en de zuidelijke breedten. Omdat de winden in december dus veelal waaien uit richtingen tussen zuidwest en noordwest wordt er lucht aangevoerd van over de Atlantische Oceaan naar onze regio. Dat zeewater heeft momenteel een temperatuur van 11-12°C, kortom de luchttemperatuur blijft in deze wintermaand overwegend boven het langjarige gemiddelde. Geen koud winterweer dus, maar wat niet is kan januari en februari 2018 nog brengen!