Maart begon met ijsdagen, april bracht warmterecords en mei is nooit nooit zo warm geweest!

Wat een bijzonder verlopen lente, de opgetreden weerextremen zijn in zo’n korte tijd niet vaker in Noord-Nederland voorgekomen!

MAART

Als voorbeeld begin maart , die telde zelfs 2 ijsdagen waarbij de minimumtemperatuur in Groningen en Drenthe bijna onder de -10°C zijn uitgekomen. KNMI-station Nieuw-Beerta had op 1 maart een minimumtemperatuur van -9,6°C en overdag werd het niet warmer dan -1,8°C. Zelfs de haven van Terschelling liep vol met ijs.

Ook halverwege de maand zijn kouderecord gebroken met op 19 maart nog matige vorst (-6,0°C).

APRIL

De paasdagen waren koud met lichte vorst, op 7 en 8 april werden we al vroeg getrakteerd op warme dagen met maxima van ruim 23°C (dagrecords) en Koningsdag verliep ook prima met ongeveer 15°C en volop zonneschijn tijdens het Koninklijk bezoek. Met een gemiddelde temperatuur van ruim 11°C en 190 zonuren is de aprilmaand warm en vrij zonnig verlopen.

MEI

Omgewaaide eik, Eeserveen in Drenthe (foto Karin Broekhuijsen)

Bevrijdingsdag is dit jaar mooi zonnig verlopen met al 20°C! En daarna werd het weer alleen maar beter met in de eerste week al zomerse dagen. Met Pinksteren leek het wel zomer met 23-24°C en volop zonneschijn. En op 29 mei de kers op de taart met in Groningen en Drenthe de eerste tropische dag dit jaar, de hoogste temperatuur is gemeten op het KNMI-station Nieuw-Beerta met 31,3°C. Als reactie op de warmte volgde er weer heftige regen- en onweersbuien met lokaal veel water in korte tijd en stevige windvlagen.

Dit warme weertype met regelmatig stortbuien en zelfs wolkbreuken zijn deze bloeimaand vaker voorgekomen. Zo is er op 13 mei in Kleindijk (Drenthe) in korte tijd 67 mm water gevallen en in de 1e Exloërmond 86 mm gevallen met daar veel wateroverlast.

Het past helemaal bij de klimaatverandering: warmere lucht kan meer vocht bevatten en de buien worden steeds zwaarder!  

Samenvattend is het voorjaar 2018 warm verlopen met 15 zomerse dagen, 25 mooi-weer-dagen en normaal wat de hoeveelheid regen betreft, al zijn er plekken die iets te nat zijn verlopen door de stortbuien.

De hoeveelheid zon was boven gemiddeld; dit voorjaar is nl. zonnig verlopen.

Ook tijdens de start van de meteorologische zomer warm weer?!

Dit weekend is het tijdelijk wat koeler met zaterdag flink wat regen. Volgende week gaan we weer zomeren want een nieuw hogedrukgebied boven Scandinavië gaat voor een flinke temperatuurstijging zorgen bij een NO-wind. Dus dan droge en vrij zonnige dagen en maxima geleidelijk weer rond de zomerse waarden van 25 °C!