Nog nooit zo koud met Sinterklaas!
Karin Broekhuijsen

Karin Broekhuijsen

Na 2 te koud verlopen maanden laat de eerste week van december zich ook van zijn winterse kant zien. De koude- en dagrecords volgen er telkens weer op. Vanochtend is de laagste minimumtemperatuur ooit gemeten op 5 december; winnaar is KNMI-station Leeuwarden met -8,8 °C op 1,5 meter waarnemingshoogte, de laagste temperatuur in Nederland vanochtend. Drenthe deed goed mee met een mooie 2e plaats met -8,0 °C en op klomphoogte (= 10 cm boven het gras) – 11,3 °C.

En vandaag (6 december) is het zelfs in 83 jaar! tijd niet meer zo koud is geweest in de weerhut van KNMI-station Eelde, vanochtend wees de thermometer – 9,5 °C aan en daarmee is ook het dagrecord (met – 7,4 °C) uit 1969 gebroken.

Wat is de oorzaak van al deze kouderecords?

Begin december begon de luchtdruk te stijgen boven de Noordzee en dit hoog ligt nu al een paar dagen boven Duitsland. Met een zwakke oostelijke wind wordt continentale landlucht aangevoerd vanuit Duitsland en juist door het grote dag- en nachtlengteverschil kan een enorm temperatuurverschil optreden. De “warmte” van overdag kan gedurende 16 uur lang ‘s nachts uitstralen waardoor er een sterk temperatuurprofiel optreedt, een sterke toename van de temperatuur met de hoogte in plaats van andersom in gangbare weersituaties.

Karin Broekhuijsen

Karin Broekhuijsen

Doordat de lucht bovendien regelmatig vochtig is, vriest al het vocht (vaak in de vorm van mist) overal aan vast en dat laat prachtige winterse plaatjes zien.

Is deze koude start een blijvertje?

De komende dagen komt er een zuidwestelijke stroming op gang en belandt Noord-Nederland tijdelijk weer in zachte lucht met overdag zelfs 10 °C.  Voorlopig blijft de stroming meanderen met als gevolg een afwisseling van zachte perioden en koudere momenten met vorst. Wekenlang koud winterweer met sneeuwval zit nog niet in de prognoses de komende 2 weken al ligt de koude lucht boven Scandinavië en Rusland wel op de loer en kan er zo maar een hogedrukgebied ontstaan waardoor de koude lucht toch (tijdelijk) Noord-Nederland bereikt. Afwachten dus.