Hogedrukblokkade boven Nederland: in 1 week van 15°C naar 30°C?!!

Het belooft een bijzondere week te worden die niet vaak voor komt! Deze junimaand is tot toe vrij droog en vrij warm verlopen met een gemiddelde temperatuur van ruim 16°C, dat is ruim 2°C warmer dan normaal in juni. En deze maand kent vooral in Groningen en Drenthe al 3-4 zomerse dagen.

De afgelopen dagen hadden we te maken met juni-koelte met temperaturen van maximaal 15°C, dat gebeurt wel vaker in juni als de hogedrukgebieden zich ten noordwesten van ons land bevinden en lagedrukgebieden boven centraal Europa. Het is de zogenoemde schaapscheerderskou die regelmatig voorkomt in de maand juni, met name in de periode 15-25 juni. Deze naam is verbonden met vroeger, de schaapsherders die juist in deze periode de schapen gingen scheren omdat het enerzijds koel was buiten en de kans op een hoge UV-index door de zon klein was. In zo’n periode waait de wind namelijk uit het noordwesten en daarmee worden dikwijls uitgestrekte wolkenvelden aangevoerd. Precies de juiste omstandigheden voor een herder  en voor de schapen, je kan je wel voorstellen dat een naakt geschoren huid van een schaap erg gevoelig is voor zonnestralen.

We gaan afscheid nemen van de wolken want een weersomslag is in de maak en dat alles wordt veroorzaakt door een hogedrukblokkade!

Hogedrukblokkade en tropische hitte!!

De afgelopen maanden is het komen en gaan van afsnoeringen van het Azorenhoog, het zijn uitlopers van hoge luchtdruk die via onze omgeving op doorreis gaan naar Scandinavië. Deze week groeit zo’n uitloper in de bovenlucht uit tot een zogenoemde blokkade in de atmosfeer. Het wordt een standvastig en stabiel hogedrukgebied die er voor zorgt dat slecht-weer-gebieden (depressies of lagedrukgebieden) met een groet boog om Nederland heen gaan. Doordat de lucht op hoogte naar beneden stroomt stijgt de luchtdruk en gaat wolkenvorming tegen. De wind ruimt via het noorden naar het noordoosten (“rondje om de noord”) en de aanvoer van droge en warme landlucht komt tot stand.

En de kracht van de zon doet de rest. Omdat we al een tijd geen zon hebben gehad verbrand onze huid snel en de zonnekracht is hoog deze week, u bent gewaarschuwd.

Kortom de hele week stralend zonnig en warm weer met zomerse temperaturen rond 25-27°C. In het weekend ruimt de wind naar zuidoostelijke richtingen, dan wordt zeer warme landlucht uit Oost-Europa aangevoerd en lopen de middagtemperaturen op richting tropische waarden van 29-30°C. Dat wordt verkoeling zoeken aan het water…en zwemmen maar. 1 ding is zeker, de zomer van 2018 start bijzonder goed.