Van droog en warm naar nat en koel!

Na de droge meimaand is de start van deze meteorologische zomer warm gestart met op 2 en 3 juni in Drenthe al zomerse dagen. Na tijdelijk koeler weer en een paar buien herpakte de zomer zich vanaf halverwege juni en werd het weer hoogzomer met op 15 juni en 22 juni dagrecord en bovendien in Groningen en Drenthe een vroege eerste tropische dag. Ondertussen liep het neerslagtekort op naar 150-200 mm en dat zorgde voor natuur- en landbouworganisaties en de boeren voor problemen. Eind juni kon het tekort aan vocht vergeleken worden met het jaar 1976 en 1956, veel landerijen werden beregend. Gelukkig werd het eind juni plots koeler met dagelijks enkele flinke buien.

Juli is redelijk gestart met bovennormale temperaturen en overwegend droog weer. Vanaf 10 juli zorgde zware buien in Groningen en Drenthe voor veel regen. Daarna volgde tijdelijk warmer weer met op 19 juli weer een tropische dag. En toen begonnen de “Hondsdagen” (20 juli tot 20 augustus), die dit keer koel en nat zijn verlopen. In Eelde is het neerslagrecord voor de maand juli verbroken met een maandtotaal van 181 mm. In de plaatsen Froombosch en Sappemeer viel zelfs ruim 220 mm (normaal valt er gemiddeld in de julimaand zo’n 90 mm). De gemiddelde temperatuur in juli ligt met 17 °C precies op het langjarige gemiddelde met iets minder zonuren dan normaal.

Het weer tijdens de oogstmaand (augustus) is doorgegaan zoals ingezet; koel met een sterk wisselend weerbeeld. Bijna dagelijks zijn er wel een paar buien gevallen, de temperaturen kwamen overdag vaak uit rond 20-21 °C en de zon was er regelmatig bij. In Groningen en Drenthe zijn nog 3 zomerse dagen geteld (normaal 6). Al met al een normale maand volgens het weerkundige boekje zonder extremen.

Kortom: een vrij warme zomer die zeker in Groningen en Drenthe erg nat is verlopen.

Koel en nat in september of een overgang naar zonnig en droog nazomerweer?!

Precies aan het eind van deze meteorologische zomer is er een gevecht geweest tussen de warme lucht in Drenthe en Groningen en de koele lucht in Fryslân en de Waddeneilanden. In 1 etmaal is er daardoor op Terschelling ruim 48 mm regen gevallen en in Stavoren zelfs 51 mm!!

Bron: wxcharts

Maar de weerkaarten zien er veel belovend uit dit jaar tijdens het begin van de meteorologische herfst, boven Scandinavië stijgt de luchtdruk (oranje kleur weerkaart is hoge luchtdruk) en regengebieden worden weggedrukt naar Zuid-Europa. Gunstig voor het weer in Noord-Nederland, want er volgen na het weekend een paar droge en vrij warme nazomerdagen. Overdag zijn er perioden met zon afgewisseld met (stapel)wolken en bij een zwakke ZO-wind komen de maxima dan uit tussen de 21 en 23 °C. Vanaf 6 september neemt (tijdelijk) de kans op een paar buien weer toe, de temperaturen blijven wel op pijl.